Procidenta a cordonului

Coborare a cordonului ombilical inaintea fatului in cursul nasterii.

Cauze - Procidenta cordonului este un accident rar, dar grav, care survine dupa ruptura membranelor. Ea este favorizata de un defect de adaptare a fatului la bazinul matern, defect care creeaza un spatiu prin care cordonul poate aluneca; prezentatiile cu umarul si cu sezutul, sarcinile gemelare, tumorile cailor genitale mai ales, dar si ruptura precoce a pungii apelor, excesul de lungime a cordonului si hidramniosul (excesul de lichid amniotic) pot sa se afle la originea unei procidente a cordonului si pot ameninta viata fatului.

Evolutie si tratament - O procidenta a cordonului risca sa provoace o compresie a cordonului intre peretii ososi ai bazinului si fat, oprind circulatia sangelui si privand fatul de oxigen. Viata fatului fiind amenintata, nasterea trebuie practicata fara intarziere, prin extragerea fatului daca dilatatia colului uterin este completa, iar daca ea este incompleta, prin cezariana.

Citeste si despre:

Operatia cezariana Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical Ruptura tendonului lui Achile Varicocelul - dilatatia venelor spermatice Torsiunea de testicul Cordocenteza – Metoda invaziva de diagnostic Transplantul de celule stem hematopoietice Procesul de colectare si depozitare al celulelor stem placentare Varicocelul, afectiunea testiculara ce poate cauza infertilitate Ce este torsiunea testiculara?
Cere sfatul medicului ×