Probe functionale respiratorii

Acestea sunt teste care studiaza functia plamanului, capacitatea sa, dinamica schimburilor gazoase, repartitia aerului in compartimente si oxigenarea tesuturilor cu scopul de a intelege mecanismul unei atingeri a functiei respiratorii si de a evalua importanta ei.
Probele functionale respiratorii cuprind masurarea volumelor si debitelor pulmonare, uneori masurarea altor parametri. Masurarea volumelor pulmonare se face cu ajutorul unui spirometru sau a unui pletismograf. Debitele sunt masurate in cursul unei expiratii fortate de catre un spirometru sau un pneumotahigraf. Studiul functiilor mecanice ale plamanului (relatiile presiune/volum) este uneori o operatie delicata, unii pacienti suportand greu introducerea balonului intraesofagian necesar efectuarii acestui examen.

Citeste si despre:

Astmul bronsic la adolescenti si adulti Pneumonia de aspiratie Fibroza chistica sau mucoviscidoza Astmul bronsic la copii Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP) Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 BPOC si sindromul de apnee in somn De ce este importanta monitorizarea imagistica a pacientilor vindecati de COVID-19 Catalogul national de programe de studii complementare Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti