Post

Oprire totala a alimentatiei, cu mentinerea sau nu a consumului de apa.
In cursul postului, organismul nu mai primeste energie prin alimentatie. In consecinta, rezervele sale sunt mobilizate incepand cu a sasea ora de post, mai intai rezervele glucidice, stocate sub forma glicogenului in ficat si muschi, apoi rezervele proteinice ale muschilor si cele lipidice ale tesutului adipos. De altfel, organismul se adapteaza la post reducandu-si cheltuielile energetice. Corpul isi pierde treptat muschii si grasimea, ceea ce duce la o pierdere insemnata in greutate si la o denutritie daca postul se prelungeste. Functionarea sistemului hormonal este puternic alterata: oprirea secretiilor de hormoni sexuali, micsorarea secretiei de insulina si de hormoni tiroidieni si cresterea secretiilor de glucagon si de cortizol. inima, rinichii, pancreasul si tubul digestiv se atrofiaza, chiar si sistemul limfatic, ceea ce antreneaza o diminuare a capacitatilor de rezistenta la infectii. Moartea survine, in general, dupa 8-10 zile de post complet (fara apa) si dupa doua luni daca a fost mentinut consumul de bauturi.
Nici postul, nici trecerea peste mese nu este o metoda buna pentru a pierde din greutate, deoarece organismul se adapteaza reducandu-si cheltuielile si isi compenseaza pierderile energetice din mesele urmatoare.

Citeste si despre:

Postul negru - beneficii pentru sanatate Sindromul post-avort - simptome si tratament Sindromul post-polio Postul: intre credinta si dieta Depresia post-partum Detoxifierea prin post Tulburarea de stres post-traumatic Comportamentele asociate sindromului de stres post-traumatic complex Tulburarea de stres post-traumatic la copii Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje
Cere sfatul medicului ×