Polimiozita

Orice boala inflamatorie autoimuna (in cursul careia organismul produce anticorpi indreptati impotriva propriilor lui tesuturi), caracterizata printr-o atingere, izolata sau nu, a muschilor striati.
Simptomele polimiozitelor sunt foarte variabile. muschii afectati, in general cei ai coapselor si ai umerilor, sunt durerosi si le lipseste forta bolnavului ii vine greu sa se ridice de pe scaun, sa se ridice din pozitia orizontala, sa mearga, sa se pieptene,in cele din urma, chiar sa inghita. Acestei atingeri musculare i se pot asocia leziuni purpurice, dureri articulare, o febra uneori ridicata, o hipertrofie a ganglionilor etc.
Evolutia poate fi acuta si poate atinge muschiul cardiac, subacuta, cu un risc de atingere respiratorie sau cronica. Tratamentul consta in prescrierea de antiinflamatoare (corticosteroizi, indeosebi) si de imunosupresoare.

Citeste si despre:

Miozitele Dermatomiozita, o afectiune autoimuna Bolile de colagen vasculare Keratoconjunctivita sicca Disfagia si odinofagia Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Bolile autoimune Polineuropatia cronica inflamatorie Fenomenul Raynaud Durerea musculara sau mialgia