Polimenoree

Flux menstrual care survine la intervale mai frecvente decat de obicei (la mai putin de 24 de zile).

Cauze - O polimenoree este cauzata de o scurtare a ciclului menstrual fie in prima sa faza (faza de maturare a foliculului ovarian), fie in cea de a doua faza (faza luteala, care corespunde degenerescentei foliculului transformat in corp galben). Scurtarea fazei de maturare a foliculului corespunde unei hiperactivitati ovariene, care poate antrena o absenta a ovulatiei. Scurtarea duratei de viata a corpului galben, mai frecventa, se intalneste mai ales la pubertate si in cursul premenopauzei. In perioada de activitate genitala, aceasta insuficienta luteala se observa in cadrul sindromului ovarelor polichistice, in caz de hiperprolactinemie (secretie excesiva de prolactina) sau in cazul luarii de micropilule.

Tratament - Scurtarea primei faze a ciclului nu necesita vreun tratament, doar daca cumva nu are loc ovulatia. In acest caz, administrarea de hormoni permite declansarea acesteia. Tratamentul scurtarii celei de a doua faze a ciclului (faza luteala) consta in administrarea de progesteron natural sau de progestative de sinteza si in tratamentul cauzei, atunci cand este posibil.

Citeste si despre:

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Tulburari ale ciclului menstrual Hemoragia uterina disfunctionala Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi