Un tip de substante chimice care, cel putin teoretic, pot proteja impotriva unor boli comune si diminueaza efectele imbatranirii. Polifenolii actioneaza ca antioxidanti. Acestia protejeaza celulele si substantele chimice ale corpului de prejudiciile provocate de radicalii liberi, atomi reactivi care contribuie la lezarea tesuturilor din organism. De exemplu, atunci cand colesterolul LDL sau lipoproteina cu densitate joasa este oxidata se depoziteaza pe artere si poate provoca boli cardiace coronariene.
Polifenolii pot bloca actiunea enzimelor de care au nevoie pentru a se dezvolta anumite tipuri de cancer si pot dezactiva substantele care stimuleaza evolutia cancerului. Polifenolii asociati cu prevenirea cancerului sunt epigallocatechin-3-gallat sau EGCG. Toate tipurile de ceai contin polifenoli. Polifenolii din ceai actioneaza ca necrofagi oxigenului si ai radicalilor fara azot, protejand membranele celulelor grase, proteinele si adn-ul. Cu toate acestea, rezultatele studiilor cu subiecti umani referitoare la actiunea polifenolilor din ceai, realizate in 2001 au fost inconsistente si inca nu au putut oferi dovezi reale, privind valoarea polifenolilor.