Pneumopatie interstitiala

Orice boala care afecteaza, in principal, parenchimul (tesutul functional) al plamanului.
Pneumopatiile interstitiale sunt afectiuni legate de alterarile membranei alveolocapilare (membrana unde se efectueaza schimburile gazoase - oxigen, dioxid de carbon - dintre aer si sange), care poate fi ingrosata, inflamata, edematoasa sau fibroasa. bolile care pot sta la originea unei pneumopatii interstitiale sunt numeroase: sarcoidoza, boala infectioasa (de origine virala, parazitara, bacteriana sau micotica), pneumoconioza, pneumopatie de hipersensibilizare (bolile de plamani ale crescatorilor de animale si ale fermierilor), limfangita carcinomatoasa, insuficienta cardiaca stanga (edem pulmonar), granulomatoza, conectivita etc.
Administrarea anumitor medicamente (amiodarona, indeosebi) poate, de asemenea, sa provoace o pneumopatie interstitiala. O pneumopatie interstitiala se traduce printr-o gafaiala la efort. Evolutia pneumopatiilor interstitiale este foarte variabila dupa boala in cauza si posibilitatea de a o ingriji: unele se vindeca de la sine (atunci cand sunt cauzate de o sarcoidoza, indeosebi), in timp ce altele continua sa evolueze in pofida tuturor tratamentelor. In anumite cazuri, ele antreneaza o insuficienta respiratorie cronica, ce necesita oxigenoterapie.

Citeste si despre:

Keratita interstitiala

Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina

Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica

Nefrita sau Pielonefrita

Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?

Fitoterapia stiintifica in terapiile complementare antitumorale

Vulvodinia

Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?

Tratamentul muscaturilor umane

Medicina Integrata Sciencemed trateaza alergiile