Plasmafereza

Tehnica transfuzionala care permile prelevarea doar a plasmei de la un donator de sange sau de la un bolnav.
- La un donator de sange, plasmafereza consta in prelevarea sangelui prin intermediul unui aparat care separa plasma. Restul fiind reinjectat donatorului. Plasma serveste apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificata, adica dupa ce a fost tratata pentru scoaterea din componenta ei a albuminei sau a factorilor coagularii.
- La un bolnav, plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite reducerea concentratiei in sange a elementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi si complexe imune circulante). Aceasta tehnica este utilizata in tratamentul unor boli neurologice (miastenia, de exemplu), al cazurilor de hipervascozitate sangvina sau al bolilor autoimune (lupus eritematos diseminat, de exemplu), precum si in hipercolesterolemia familiala. Operatia, care dureaza in jur de doua ore, consta in scoaterea sangelui bolnavului si in restituirea globulelor sale rosii suspendate intr-un produs de substitutie de origine umana (plasma donatorului sau albumina obtinuta plecand de la plasma purificata) sau artificiala.

Citeste si despre:

Ce este plasmafereza si cand se utilizeaza Sindromul Guillain Barre Bolile autoimune Polineuropatia cronica inflamatorie Recuperarea in scleroza multipla Cateterismul venos central Tulburarile mieloproliferative cronice Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Bolile sistemului imunitar Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament