Placenta praevia

Anomalie de insertie a placentei, situata prea jos in uter. Se deosebesc placenta praevia centrala, care obstrueaza complet orificiul intern al colului uterin si impiedica nasterea pe cai naturale, si placenta praevia marginala, in care placenta ajunge la nivelul orificiu lui intern al colului uterin si permite, cu o supraveghere crescuta, nasterea pe cai naturale.

simptome si diagnostic - O placenta praevia poate antrena sangerari din abundenta variabila in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Dar, in majoritatea cazurilor, diagnosticul este stabilit plecand de la luna a patra de sarcina, cu prilejul unei ecografii.

Evolutie si tratament - In cea mai mare parte a cazurilor, insertia placentei se modifica spontan in cursul celui de-al treilea trimestru de sarcina: placenta urca treptat spre fundul uterului. Totusi, atunci cand placenta ramane inserata in partea de jos a uterului, masurile preventive ca odihna si reducera volumului activitatilor zilnice, permit evitarea contractiilor uterine premature si a hemoragiilor. Nasterea, atunci cand este prevazuta prin cezariana, este declansata de cele mai multe ori cu 3 saptamani inainte de termen.

Citeste si despre:

Sarcina multipla: gemeni, tripleti

Declansarea prematura a travaliului

Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata

Aplicatia ecografiei in obstetrica

Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC)

Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii

Operatia cezariana

Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii

Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP)

Ce este restrictia de crestere intrauterina, cum afecteaza sarcina si cum se poate preveni? Specialistul Euromaterna ne raspunde.