Pielonefrita acuta

Aceasta infectie acuta a bazinetului si a tesutului interstitial al rinichiului afecteaza de cele mai multe ori femeia tanara.

Cauze - O pielonefrita acuta este provocata in general, de o bacterie Gram negativa (escherichia coli, de exemplu) survenind de cele mai multe ori pe rinichi sanatosi, ea mai poate fi favorizata de unele boli, ca o litiaza urinara, ori de malformatiile congenitale ale cailor urinare, ca o hidronefroza (dilatarea bazinetului si a calicelor) sau un reflux vezicoureteral).

simptome si semne - Intr-un prim timp, bolnavul se plange de tulburari mictionale asemanatoare celor ale unei cistite: arsuri la mictiune, pollakiurie (mictiuni frecvente si imperioase), urina tulbure. Apoi, pielonefrita se manifesta cu brutalitate: dureri lombare unilaterale si de intensitate variabila, moderate de cele mai multe ori, febra de 39-40" C, frisoane, oboseala asociata cu o stare generala proasta.

tratament - tratamentul consta in administrarea de antibiotice pe cale venoasa sau intramusculara timp de cateva zile, apoi pe cale orala timp de doua-trei saptamani. In formele simple, dupa doua-trei zile, temperatura se normalizeaza, durerile dispar, iar urinele nu mai contin germeni ("se sterilizeaza). In caz de anomalie a cailor urinare, poate fi necesar un tratament chirurgical de urgenta, de exemplu in caz de calcul blocat in uretera sau pentru a corecta o malformatie. Recidivele sunt frecvente. Prevenirea pielonefritelor consta in tratarea infectiilor cailor urinare joase (cistite).

Citeste si despre:

Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Nefrita sau Pielonefrita Cistita acuta simpla: simptome in cazul femeilor si al barbatilor Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Uremia Infectiile tractului urinar la copil Infectii renale Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul? Ai des infectii urinare?