Periarterita nodoasa

inflamatie a peretelui arterelor de calibru mediu si mic, care compromite irigarea tesuturilor.

Cauze - Cauzele periarteritei nodoase nu sunt complet cunoscute. Mecanismul leziunilor este o reactie autoimuna in cursul careia organismului i se ataca peretii arterelor. Boala poate surveni la orice varsta, dar afecteaza mai ales adultul de sex masculin.

Simptome si semne -
Periarterita nodoasa se manifesta adesea la inceput prin semne generale: febra, pierderea in greutate, cu dureri articulare si musculare. In continuare, aspectul clinic depinde de localizarile atingerii vasculare: manifestarile pot fi cutanate (purpura, urticarie, noduli subcutanati); renale (glomerulonefrita cu insuficienta glomerulara, hipertensiune arteriala severa); neurologice (tulburari senzivo motorii periferice ca o multinevrita, atingere a sistemului nervos central care se traduce prin convulsii, o hemoragie meningeana etc.); cardiovasculare (atingere a coronarelor cu risc de infarct al miocardului, vascularitate distala cu fenomen raynaud, uneori gangrena degetelor); digestive (dureri abdominale, diaree frecventa, eventual hemoragii digestive).
Evolutia bolii se face prin pusee succesive, prognosticul fiind grav in absenta tratamentului.

Tratament - Acesta face apel la corticosteroizi si la imunosupresoare, chiar la plasmafereza (schimb plasmatic). Tratamentul permite stoparea evolutiei in majoritatea cazurilor, dar cu pretul unor complicatii legate de terapie (modificari cutanate, osteoporoza, infectii).

Citeste si despre:

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Cauzele si complicatiile ulcerului de gamba Dermatomiozita, o afectiune autoimuna Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament Bolile de colagen vasculare Cauze anatomice de infertilitate – trompele uterine Keratoconjunctivita sicca Tulburarile vasomotorii: livedo reticularis, acrocianoza, eritemalgia Keratita interstitiala Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?