Ovarului (chist al)

Colectie anormala de lichid, delimitata de o membrana si situata in interiorul unui ovar
Marimea unui chist ovarian este foarte variabila (de la cativa milimetri la mai multi centimetri in diametru). Un ovar care prezinta mai multe chisturi se numeste polichistic.
Diferite tipuri ale chistului de ovar:
- Chistele functionale reprezinta 90% dintre cazuri. Ele rezulta dintr-o hiperfunctionare a hormonilor care regleaza ovarul.
- Chistele organice, de cauza necunoscuta, cuprind chistul dermoid, format dintr-o structura celulara identica cu cea a pielii, chistul mucoid, provocat de o secretie locala de mucina (suhstanta de consistenta unei paste) si chistul seros (de continut mai fluid).

simptome si semne -In numeroase cazuri, un chist al ovarului nu se traduce prin nici un semn si este descoperit cu ocazia unui examen ginecologic (tuseu vaginal asociat cu palparea abdomenului). In alte cazuri, chistul provoaca o senzatie de greutate abdominala, dureri in timpul raporturilor sexuale, o amenoree (oprirea fluxului menstrual) sau o sangerare, sau o jena la urinat. Unele chisturi secreta hormoni feminizanti (estrogeni) sau masculinizanti (androgeni). Primele nu dau simptome, celelalte antreneaza o inasprire a vocii si o pilozitate abundenta.

Tratament - Tratamentul chisturilor functionale face apel la un medicament ca "pilula", care blocheaza ovulatia; chistul dispare In mod normal dupa cateva cicluri menstruale. Chisturile organice sunt tratate prin ablatie, realizata de cele mai multe ori prin celioscopie. In cele mai multe cazuri, ovarul este pastrat, iar fecunditatea nu are de suferit.

Citeste si despre:

Chist ovarian functional Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Sindromul ovarului polichistic Ce riscuri implica si ce solutii ai impotriva durerii de ovare ? Chistul ovarian - cand ar trebui sa ne alarmam? Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala? Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Endometrioza - proliferare endometru Tulburari ale ciclului menstrual 7 cauze mai putin cunoscute ale durerilor pelvine la femei
Cere sfatul medicului ×