Ovarectomie

Ablatia chirurgicala a unui ovar. O ovarectomie este practicata in caz de tumora sau de chist al ovarului. Atunci cand ea priveste ambele ovare, se vorbeste de castrare.
Interventia este realizata fie prin deschiderea peretelui abdominal, fie prin celioscopie (introducerea prin peretele abdominal a unui tub dotat cu un sistem optic si cu instrumente de microchirurgie), fie prin cele doua metode combinate. Anestezia este generala in ambele cazuri.
Daca ablatia priveste un singur ovar, ovulatia este pastrata, ca si productia hormonala. In schimb, ablatia ambelor ovare, atunci cand este practicata inainte de menopauza, provoaca o menopauza artificiala, prin carenta hormonala si, in consecinta, o sterilitate definitiva.

Citeste si despre:

Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Sindromul Lynch Prevenirea cancerului de san Cancerul endometrial Un sindrom premenstrual bine diagnosticat poate fi tratat! Informatii generale despre cancerul endometrial Cancerul cervical - stadializare si tratament Endometrioza - proliferare endometru Menopauza Cancerul ovarian