Tumora maligna a osului. Osteosarcomul este cea mai frecventa dintre tumori le osoase primitive (ele nu sunt formate prin metastaze pomite de la un alt cancer). In majoritatea cazurilor, osteosarcomul survine la copil si la adolescent.
Simptome si semne - Tumora se dezvolta, de obicei, pe partea medie a oaselor lungi gasindu-se in vecinatatea articulatiei genunchiului (pe femur sau pe ti bie) si a umarului (pe humerus). Un osteosarcom se intinde destul de repede la tesuturile adiacente, distruge osul sanatos din apropiere. Osteosarcomul poate, de asemenea, sa disemineze pe calea sangvina (metastaze pulmonare).
Un osteosarcom se traduce printr-o tumefactie locala usor inflamatorie, dureroasa; la un stadiu mai avansat, llimefaetia este mare si devine foarte dureroasa. Uneori, el este pus 'in evidenta printr-o fractura "patologica", adica o fractura care survine in mod spontan sau dupa un traumatism minim. Diagnosticul se pune pe baza radiografiei si a examenului histologic al tumorii dupa biopsie.
Tratament - Acesta consta in chimioterapie si in ablatia chirurgicala a tumorii; ablatia trebuie sa fie cat mai mare posibil, dar incercandu-se totusi conservarea celei mai mari parti a membrului atins cu scopul de a facilita punerea unei proteze articulare; amputatia, in cazuri exceptionale, este rezervata tumorilor voluminoase sau recidivelor. Rezultatele operatiei sunt in mare masura satisfacatoare.
Sinonim: sarcom osteogenic.