Osteonecroza

moartea unui tesut osos, cauzata de o intrerupere a circulatiei sangvine, ducand la un infarct osos.
Traveele osoase ale osului mort nu se mai reinnoiesc si sfarsesc prin a se prabusi. Daca osteonecroza afecteaza o zona articulara, articulatia se deformeaza si devine dureroasa. O osteonecroza poate atinge toate articulatiile, in particular capul femural, cel al humerusului si condilul intern (extremitatea inferioara) a femurului.

Cauze - Osteonecroza poate surveni ca urmare a unui traumatism (fractura colului femural care sectioneaza vasele ce il hranesc, fractura semilunarei incheieturii mainii) sau a unei hiperpresiuni osoase (osteonecroza plonjorilor submarini), in cursul unor afectiuni (diabet, drepanocitoza, alcoolism) sau al unui tratament cu corticosteroizi. Uneori, mai ales la copii, nu se gaseste cauza bolii.

Simptome - Durerea antreneaza o diminuare a mobilitatii articulare. Diagnosticul precoce se face prin scintigrafie osoasa sau prin imagerie prin rezonanta magnetica (l.R.M.). radiografia nepunand in evidenta semnele bolii decat mult mai tarziu.

tratament - Daca osul necrozat nu este de sprijin, tratamentul consta in usurarea incarcarii pe membrul afectat, pacientul trebuind sa mearga cu ajutorul bastoanelor timp de 3 sau 4 luni. Daca, din contra, osul necrozat se afla intr-o zona osoasa care suporta greutatea corpului (femur, tibie), o osteotomie (sectionarea osului) si, uneori, punerea unei proteze articulare sunt necesare.
Sinonim: necroza osoasa aseptica.

Citeste si despre:

Cauzele durerii in mers – Osteonecroza (Necroza aseptica de cap femural - NACF) Factorii de risc pentru necroza avasculara Infarctul osos Sindromul Müller-Weiss, o boala degenerativa rara a piciorului Siclemia sau anemia cu celule in secera Sindromul Kasabach - Merritt Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Luxatia congenitala de sold Gonartroza - osteoartrita genunchiului
Cere sfatul medicului ×