Osteogeneza imperfecta

fragilitate osoasa excesiva provocata de un defect congenital de elaborare a fibrelor colagenice ale tesutului conjunctiv care formeaza stroma osului.
Osteogeneza imperfecta caracterizeaza, de fapt, 7 boli ereditare, intre care si boala lui Lobstein. Transmisia este autosomica (printr-un cromozom nesexual) dominanta (este suficient ca el sa fie primit doar de la unul dintre parinti pentru ca boala sa se dezvolte la copil) si boala se traduce printr-o coloratie albastruie a albului ochilor, printr-o surditate, printr-o hiperlaxitate ligamentara si prin fracturi frecvente care duc la deformatii. Nu exista vreun tratament specific al acestei boli.
Sinonim: fragilitate osoasa ereditara.

Citeste si despre:

Boala oaselor fragile - osteogeneza imperfecta Fragilitatea osoasa si evolutia sa - Osteogeneza imperfecta Osteoporoza juvenila Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Afectiuni tratate cu celule stem Bolile cardiovasculare si impactul lor asupra sanatatii Boli ale oaselor si tratamentul acestora Prolapsul de valva mitrala Tulburarile tesutului conjunctiv Osteoartrita juvenila
Cere sfatul medicului ×