Osteoblastul reprezinta o celula osoasa in stadiul de inceput, adica este o celula "tanara". Termenul vine din greaca veche, unde “osteo” se traduce prin “os”, iar “blastos” inseamna “germ” sau “celula in dezvoltare”. Prin urmare, osteoblastii pot fi descrisi ca fiind celulele mama care formeaza oasele.
Osteoblastii se formeaza in maduva osoasa si au un rol esential in procesul de formare a osului, numit si osteogeneza. Aceste celule produc o matrice extracelulara de proteine, inclusiv colagenul, care dau structura oaselor umane. In procedura de mineralizare, osteoblastii ajuta la crearea cristalelor de hidroxiapatita, un mineral care ofera duritatea caracteristica a osului.
In timp, osteoblastii se pot maturiza si deveni osteocite, celulele osoase mature care formeaza majoritatea tesutului osos. Alteori, unele osteoblaste nu se maturizeaza complet si raman pe suprafata osului, formand osteoprogenitorii, care pot deveni active si transforma in osteoblasti in cazul in care este nevoie de repararea sau remodelarea oaselor.
Osteoblastii sunt de fapt celulele care "construiesc" oasele, in timp ce alte celule, numite osteoclaste, au rolul de a descompune tesutul osos vechi sau deteriorat. Echilibrul dintre activitatea osteoblastelor si a osteoclastelor este esential pentru sanatatea oaselor. Daca acest echilibru este perturbat, poate duce la aparitia unor afectiuni precum osteoporoza sau osteopatia.
In concluzie, osteoblastul este o celula esentiala in procesul de formare, crestere si reparare a oaselor.