Orgasm

Punct culminant si final al excitatiei sexuale, caracterizat prin senzatii fizice intense. Orgasmul se traduce in mod diferite la barbat si la femeie.
- La femeie, orgasmul este cea de a treia faza a procesului de excitatie sexuala, care urmeaza fazei de excitatie crescanda si fazei zisa in platou. Prima faza se caracterizeaza prin intensitatea crescanda a dorintei sexuale si prin modificari care afecteaza organele sexuale (turgescenta clitorisului, umflarea labiilor vulvei, erectia mameloanelor, intarirea sanilor) si diverse functii fiziologice (accelerarea ritmului cardiac si a respiratiei, senzatie de caldura, inrosirea pielii). In cursul fazei in platou, senzatiile raman intense, dar inima si rasuflarea se incetinesc. Faza orgasmica este marcata prin declansarea incontrolabila, durand cateva secunde, de contractii ale muschilor vaginului si perineului, insotite de o secretie a glandelor vaginale, ea este urmata de faza de rezolutie, caracterizata printr-o cadere a excitatiei.
- La barbat, fazei de excitatie ii corespunde umflarea si erectia organului viril, asigurate prin afluxul de sange in corpii cavernosi. Orgasmul corespunde ejacularii, sperma trece din veziculele seminale in uretra posterioara, unde se acumuleza inainte de a fi expulzata in 5 sau 6 contractii spasmodice. Dupa orgasm, penisul redevine flasc, iar barbatul traverseaza o perioada in timpul careia orice excitatie sexuala este imposibila (perioada refractara).

Patologie - Absenta orgasmului este la barbat un aspect al impotentei, iar la femeie o componenta esentiala a frigiditatii.

Citeste si despre:

Frigiditatea si absenta orgasmului feminin Ce poti face pentru a avea orgasm simultan Disfunctia orgasmica Ce nu stim sau stim despre orgasm? Disfunctiile sexuale la femei (disfunctii ale libidoului, ale excitarii si orgasmului, dureri la contact sexual) Orgasmul feminin si masculin Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei Trucuri pentru intensificarea orgasmului Secretele orgasmului feminin Cum cresc orgasmele inteligenta si alte beneficii ale climaxului sexual