Miomectomie

Ablatie a unuia sau mai multor mioame (denumite impropriu fibroame uterine).
O miomectomie este practicata doar daca fibromul sau fibroamele antreneaza simptome: dureri pelviene, metroragii, menoragii, cresterea in volum a abdomenului, tulburari urinare sau digestive, sterilitate. Miomectomia poate fi efectuata urmand trei tehnici:
- Miomectomia pe cale abdominala necesita o incizie abdominala o anestezie generala sau peridurala. Ea se realizeaza la femeile care au un fibrom interstitial (localizat in peretele uterului) sau subseros (care proemina in cavitatea abdominala).
- Miomectomia prin histeroscopie trateaza fibroamele accesibile prin cavitatea uterina (intracavitar, submucos). Practicata pe cale vaginala, sub control direct, ea consta in indepartarea tumorii cu un aparat electric de rezectie. anestezia este generala sau locoregionala (anestezie peridurala, rahianestezie). Spitalizarea poate sa nu dureze decat o zi.
- Miomectomia prin celioscop este rezervata fibroamelor interstitiale sau subseroase de dimensiuni moderate. Anestezia este generala si spitalizarea nu dureaza adesea decat o zi.
Ultimele doua tehnici, cu indicatii precise si limitate, sunt mai recente decat prima si se afla in curs de evaluare.

Citeste si despre:

Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Pregatirea pentru interventia chirurgicala Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii Cardiomiopatia hipertrofica Embolizarea fibromului uterin Fibromul uterin Nasterea prin cezariana Uter fibromatos Embolizarea – tratament minune sau complicatii ulterioare? Fibromul uterin: diagnosticul precoce inseamna mai multe optiuni de tratament