Migrena la copil

Aproximativ 5% dintre copii pot fi afectati de migrena, atat baieti, cat si fete. Crizele lor sunt adesea mai scurte decat ceie ale adultilor, cu dureri de cap localizate la frunte si cu tulburari digestive predominante. Aurele vizuale iau o forma fantastica: inversie, divizare, marire sau lungire a lucrurilor vazute, viziuni fantasmagorice. De cele mai multe ori criza se termina printr-un somn reparator. La unii copii, durerile abdominale recidivante, varsaturile, vertijele, survenind in crize, ar constitui echivalenti migrenosi.

Tratament - Acesta cuprinde doua tipuri, tratamentul crizei si tratamentul de fond:
- Tratamentul crizei trebuie sa fie intreprins cat mai precoce posibil, de la inceputul durerilor de cap, cu scopul de a avea o buna eficacitate. Daca analgezicele uzuale nu sunt de ajuns se folosesc derivati ai ergotului secarei ca tartratul de ergotamina (incompatibile cu antibioticele din grupul macrolidelor si contraindicate in particular in cursul sarcinii).
- Tratamentul de fond este urmat zi de zi cu scopul de a diminua frecventa crizelor. Din cauza unor efecte nedorite ale medicamentelor, acesta nu este indicat decat in crize atat frecvente (mai multe pe luna), cat si invalidante. In principal, se utilizeaza derivatii ergotului secarei, antiserotoninele, betablocantele, antidepresivele. In general, la un pacient dat se gaseste medicamentul care se potriveste dupa ce au fost incercate pe rand altele.
- Cateva remedii simple pot ameliora o stare migrenoasa, aplicarea unei presiuni pe tampla dinspre partea dureroasa, ori aplicarea pe cap a unor comprese cu gheata sau fierbinti. Alte remedii simple, purtatul de lentile colorate, bautul unei cafele tari sau mancatul unei bucati de zahar pot fi de ajutor. In plus dormitul in loc lipsit de zgomot si de lumina pot linisti adesea o migrena. Pentru unele migrene specifice, exista un tratament particular. Acesta este cazul migrenelor care nu survin decat in momentul fluxului menstrual, care pot fi prevenite prin aplicarea unui gel cu estrogeni.

Citeste si despre:

Migrena juvenila Migrena Migrenele la copii si adolescenti Dieta pentru sindromul ADHD Durerile de cap la copii Durerile de cap (Cefaleea) Cancerul la copii: semne si simptome Dependenta de iubire Metode contraceptive Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere