Mielografie

radiografia maduvei spinarii, radacinilor nervilor si meningelor.
Un tip particular de mielografie, mielosaccoradiculografia, exploreaza atat fundatura lichidiana situata sub maduva, cat si coada-de-cal (grupul de radacini nervoase care se distribuie membrelor inferioare).
O mielografie este indicata, in particular inaintea unei interventii chirurgicale intrarahidiene, pentru a verifica faptul ca operatia este justificata si pentru a-l ghida pe chirurg.

Desfasurare - mielografia impune o spitalizare de aproximativ 48 ore. Acest examen se desfasoara sub anestezie. El necesita utilizarea unui produs de contrast (substanta opaca la radiatiile x).
Pacientul fiind culcat pe o parte, cu capul mai jos decat picioarele, se injecteaza produsul cu un ac fie pe cale suboccipitala (intre craniu si coloana vertebrala), fie pe cale lombara (intre doua vertebre lombare). La sfarsitul examenului, bolnavul ramane alungit cateva ore, cu capul usor suprainaltat.
In unele cazuri, se practica un scaner imediat dupa mielografie (mieloscaner) cu scopul de a aprecia mai bine forma maduvei, marimea spatiilor subarahnoidiene si morfologia radacinilor.

Contraindicatii si efecte secundare - O pregatire deosebita este necesara in caz de alergie la iodul produsului de contrast. Efectele secundare se limiteaza la cateva dureri de cap si la greturi.
Actualmente, imagistica prin rezonanta magnetica (rmn) permite, de asemenea, explorarea rachisului si a maduvei spinarii in toate directiile si fara injectare de produs de contrast, cu o excelenta precizie a rezultatelor.

Citeste si despre:

Paralizia obstetricala de plex brahial Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Stenoza spinala: cauze, simptome, tratament Tipuri de neurofibromatoza