Melena

Emisie prin anus de sange digerat (de culoare neagra) de catre tubul digestiv. O melena se traduce printr-o hemoragie digestiva de obicei inalta, adica provenind din esofag, din stomac sau duoden, mai rar de le nivelul intestinului subtire sau colon.

Cauze si simptome - Cauzele cele mai frecvente ale unei melene sunt ruptura varicelor esofagiene, provocate de hipertensiunea portala in cazurile de ciroza, si leziunile favorizate de luarea de medicamente toxice pentru tubul digestiv (aspirina, antiinflamatoare), ca un ulcer gastroduodenal si gastrita hemoragica. O melena se manifesta prin scaune negre, unsuroase, cu un miros caracteristic dezgustator.

tratament -O melena impune o spitalizare de urgenta. Fibroscopia esogastrica permite de cele mai multe ori sa se determine cauza sangerarii si sa se stabileasca in consecinta tratamentul necesar. Acesta consta, in general in administrarea de medicamente antiulceroase si in sclerozarea varicelor esofagiene sau a ulcerelor hemoragice descoperite. In caz de hemoragie necontrolata sau recidivanta, tratamentul este chirurgical (tratamentul hipertensiunii portale, gastrectomia partiala).
Sinonim: melaena.

Citeste si despre:

Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente Hematemeza (varsatura cu sange) Hemoragia gastro-intestinala Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Boala Menetrier Ischemia entero-mezenterica Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Tricloretilena Cancerul colorectal recurent si metastatic Ciroza biliara primara (idiopatica)
Cere sfatul medicului ×