Mastita

inflamatie acuta sau cronica a glandei mamare.
- Mastita acuta - O mastita acuta in general fara gravitate, se observa de cele mai multe ori la inceputul alaptarii, dar mai poate fi cauzata de virusul oreionului, poate fi prima manifestare a unui cancer de san sau poate avea o origine hormonala (nou-nascut sau adolescent, baiat sau fata, la pubertate). La nou-nascut si la adolescent, semnele dispar de la sine in cateva saptamani. Tratamentul antibiotic local si general al femeii care alapteaza antreneaza vindecarea, dar atunci cand se formeaza abcesul, acesta trebuie operat.
- Mastita cronica - Cauzata de infectiile bacteriene repetate sau de modificarile hormonale, o mastita cronica se traduce printr-o greutate a sanului si prin existenta de tumori multiple, uneori cu o scurgere seroasa prin mamelon. Aceste semne sunt mult mai nete in cea de a doua jumatate a ciclului menstrual. Mamografia, ecografia si biopsia uneia dintre tumori permit sa se stabileasca diagnosticul si sa se faca diferentierea de cancer.

Citeste si despre:

Infectiile sanului - mastitele Mastita in timpul alaptarii Glanda mamara - afectiuni inflamatorii si supurative Leziuni distrofice si precanceroase ale sanului Ce se poate ascunde in spatele unei umflaturi la nivelul areolei mamare? Dezavantajele alaptarii bebelusului Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Sarcina, nasterea si perioada postpartum Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana) Angorjarea sanilor