Luare de sange

Recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa.O luare de sange se face fie pentru o analiza, fie pentru pregatirea unei interventii chirurgicale (autotransfuzie), sau pentru a face posibila donarea de sange (transfuzie).

Pregatire si desfasurare - Cu scopul de a evita riscurile de contaminare (indeosebi cu virusul SIDA), luarea de sange se face cu ajutorul unor ace si instrumente de intrebuintare unica. Luarea de sange se face, de obicei, dintr-o vena din plica cotului sau, la persoanele ale caror vene sunt putin vizibile si la copiii mici, din venele piciorului, incheieturii mainii sau fetei dorsale a mainii. De asemenea, se poate lua o priza de sange dintr-o artera (de exemplu pentru a masura gazele din sange) sau din vasele capilare.

Sinonime:recoltare de sange, prelevare de sange,priza de sange.

Citeste si despre:

Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Indigestia Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Hipertrigliceridemia Bolile renale cronice Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Bradicardia Insuficienta cardiaca