Lombalgie

durere a regiunii lombare. Limbajul medical rezerva termenul lombalgie durerilor regiunii axate pe cele cinci vertebre lombare. Deasupra acestora se vorbeste de dorsalgie; dedesubtul lor, de dureri fesiere sau sacrale. O lombalgie poate fi cauzata de leziuni ale rachisului sau de afectiuni care ating viscerele regiunii lombare.

Lombalgiile rahidiene - Lombagiile rahidiene sunt de origine inflamatorie sau mecanica:
- lombalgiile inflamatorii pot fi puse pe seama unei inflamatii a unei vertebre si a discurilor intervertebrale vecine sau unei tasari vertebrale; la un subiect tanar, unei afectiuni a articulatiilor vertebrale; la un subiect varstnic, unei tasari sau unei tumori benigne sau maligne. Durerea este deranjanta mai ales noaptea, iar dimineata la trezire, necesita o "dezmortire" pe o durata de mai mult de 30 minute
- lombalgiile mecanice sunt de cele mai multe ori cauzate de o artroza a apofizelor articulare posterioare ale vertebrelor sau de degenerescenta unuia sau mai multor discuri intervertebrale, la randul ei provocata de un traumatism, de o serie de microtraumatisme, de o epifizita (inflamatia unei epifize) de crestere pentru formele precoce. Imbatranirea este adesea responsabila deoarece, cu anii, discurile intervertebrale isi pierd supletea si se fisureaza. durerea se manifesta in cursul zilei; agravata de eforturi, de caratul de greutati, de stationarea indelungata in picioare, ea este usurata prin repausul la orizontala.
Lombalgiile mecanice pot fi: acute - cea mai frecventa fiind lumbago, recidivante, facand sa alterneze perioadele dureroase si remisiunile, sau cronice. Ele sunt insotite uneori de dureri care iradiaza in membrele inferioare.

Lombalgiile de origine viscerala - Pot fi cauzate de o afectiune care atinge rinichiul, aparatul urinar sau genital, de o leziune a aortei sau a meningelor maduvei spinarii (neurinom, arahnoidita, meningoradiculita etc.).

Tratament -Acesta consta in administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, in kineziterapie, chiar in imobilizarea temporara a rachisului cu ajutorul unui corset de rasini. Tratamentul lombalgiilor cronice trebuie sa fie adaptat la jena functionala pe care o produc si sa nu fie ingrijite decat leziunile al caror diagnostic este confirmat. Astfel, lombalgiile cronice cauzate de o leziune discala unica au mari sanse sa fie vindecate printr-o artrodeza lombara (interventie chirurgicala constand in realizarea fuziunii a doua vertebre una de alta pentru a suprima jocul articular). In schimb, atunci cand degenerescenta afecteaza mai multe discuri, succesul acestei interventii devine mai aleator.

Citeste si despre:

Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde? Durerea de spate - dependenta de tratament Intoxicatia cu paracetamol Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de vibratii Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Fizioterapie Hematuria (urinarea cu sange) Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza Ai o pozitie incorecta la birou? Iata de ce afectiuni poti suferi Dureri ce pot fi ameliorate cu ajutorul fizioterapiei
Cere sfatul medicului ×