Limba

organ muscular acoperit de mucoasa, situat in gura si in faringe.

Structura - Limba este formata din doua parti, baza limbii, in orofaringe (partea medie a faringelui, in fundul gurii), si partea mobila, din gura.

Functii - Limba este organul gustativ. Savoarea alimentelor este perceputa multumita papilelor gustative situate pe fata sa dorsala. limba joaca, de asemenea, un rol in deglutitie impingind alimentele si lichidele spre spatele gurii pentru a patrunde in faringe. De altfel, dupa locul pe care limba il ia in cavitatea bucala, ea joaca un rol esential in producerea sunetelor.

Patologie - Glositele (leziunile inflamatorii), care fac limba rosie si dureroasa, pot fi consecutive unei infectii a aparatului digestiv. Paraliziile limbii, sau glosoplegiile, nu afecteaza de cele mai multe ori decat o singura parte si antreneaza tulburari de pronuntie si o deviere a partii paralizate. Tumorile benigne (chisturi, lipoame, papiloame) ale limbii sunt rare: tumorile maligne (cancer), mai frecvente.

Citeste si despre:

Anchiloglosia - Limba fixata Ce dezvaluie limba despre sanatatea unei persoane Glosita - inflamatia limbii Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp? 5 schimbari de aspect ale limbii care pot semnala o boala grava Diferenta dintre glosita si limba zmeurie Ce este limba geografica si cum poate fi tratata Arsura la nivelul limbii - sfaturi utile Arterita, vedere de ansamblu Beneficiile busuiocului