Legionarilor (boala a)

Pneumopatie acuta grava, cauzata de un bacil Gram negativ, legionella pneumophila. legionella pneumophila supravietuieste mai ales in apa de condensare a sistemelor de climatizare si in apa de distributie urbana. infectia este consecutiva inhalarii picaturilor de apa deosebit de contaminate.

simptome si semne-Dupa o incubare de 2-10 zile, boala se declara sub forma unui sindrom pseudogripal care asociaza cefalee, dureri musculare si abdominale, diaree, tuse uscata, o febra usoara si senzatia de rau general. pneumonia se manifesta printr-o durere toracica, o dificultate respiratorie si o tuse cu putina expectoratie. Aceasta perioada dureaza aproximativ o saptamana, apoi evolutia merge fie spre vindecare, fie spre o agravare a tulburarilor respiratorii.

Tratament -O antibioterapie adaptata si precoce, administrata, in general, pe cale intravenoasa, permite o evolutie favorabila si o vindecare de cele mai multe ori foarte rapida.

Sinonim: legioneloza.

Citeste si despre:

Boala legionarilor - o forma rara si severa de pneumonie Sindromul pulmonar cu hantavirus Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra Efectele aerului conditionat asupra sanatatii Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Aerul conditionat, riscuri si beneficii Bacteriile din aerul conditionat Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale