Laringoscopie

Examen care permite vizualizarea laringelui.

Indicatii - Laringoscopia este un examen practicat in caz de disfonie (modificare anormala a timbrului vocii: voce aspra, sparta etc.), de tulburari ale deglutitiei, de dureri ale faringelui sau de dificultati respiratorii.

Tehnici - Exista doua tipuri de laringoscopie: laringoscopia indirecta si laringoscopia directa.
- Laringoscopia indirecta este tehnica cea mai simpla de vizualizare a laringelui. Ea se face in cursul unei consultatii la medic. Pacientul este asezat in sezut, medicul aflandu-se in fata lui si purtand o lampa de iluminare pe frunte. Pacientul deschide gura, iar medicul ii trage limba in fata. Apoi introduce o oglinda mica in fundul gurii si priveste baza limbii, faringele, epiglota, corzile vocale si primele inele ale traheei.
- Laringoscopia directa este o tehnica de vizualizare a laringelui mult mai complexa, sub anestezie generala. Un fibroscop, adica un tub continand un sistem optic si de iluminare, este introdus prin gura pana in laringe. Instrumentele miniaturizate de la extremitatea laringoscopului sau o radiatie laser permit sa se realizeze imediat actele chirurgicale daca examenul releva necesitatea acestora.

Citeste si despre:

Ce trebuie sa stiti despre laringoscopie? Stenoza subglotica la copii Cancerul esofagian – generalitati si stadializare Disfonia (raguseala) Halena sau halitoza Masuri pentru a trata laringita si cum poate fi prevenita Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta? Fenomenul de paralizie a coardelor vocale Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal