Insuficienta aortica

Defect de inchidere a valvulei aortice in diastola, care se traduce printr-un reflux de sange in aorta spre ventriculul stang.

Cauze - Acestea sunt multiple. lnsuficienta aortica poate fi consecutiva unui reumatism articular acut: foarte frecvent in tarile in curs de dezvoltare, acesta tinde sa apara mai rar in tarile industrializate. Printre alte cauze, se retin endocardita bacteriana (infectie microbiana ce afecteaza direct valvula), disectia aortica (sangele patrunde in mod anormal in grosimea peretului aortic, pe care-l separa in doua straturi), anevrismul aortei initiale.

Simptome si semne -Insuficienta aortica poate sa nu cauzeze nici un simptom: uneori, in cursul unui examen medical de rutina, medicul aude un suflu diastolic (zgomot anormal perceput in timpul diastolei, in cursul fazei de relaxare, dupa al 2-lea zgomot) putin intens, la inima, putin in stanga sternului.
Inima compenseaza refluxul de sange in ventriculul stang muncind mai putin. Ea se hipertrofiaza si se dilata progresiv, dar, atunci cand capacitatile ei de adaptare sunt depasite, forta ei contractila se micsoreaza si apar semnele insuficientei cardiace stangi.

Tratament -Atunci cand insuficienta aortica este minima sau moderata si fara simptome, nu este necesar nici un tratament. O simpla supraveghere cardiologica se impune. Bolnavul trebuie sa urmeze un regim hiposodat (fara sare sau cu cantitate mica de sare), sa diminueze eforturile fizice, sa aiba un ritm de viata mai ordonat. Atunci cand insuficienta aortica este importanta, prezentand simptome sau dovedindu-se evolutiva, tratamentul impune o inlocuire a partii deficiente a aortei printr-o valva mecanica sau o proteza.

Citeste si despre:

Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica)

Insuficienta cardiaca cronica

Anevrismul aortic (aorta anevrismala)

Stenoza aortica

Insuficienta cardiaca – ce este si cum se trateaza fara operatie

Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace

Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament

Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti

Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament

Artrita reactiva