Incompatibilitate transfuzionala

Imposibilitate de a transfuziona sangele unui individ altui individ din cauza unui conflict intre antigenele donatorului si anticorpii primitorului. O incompatibilitate transfuzionala apare de cele mai multe ori cand globulele rosii ale donatorului poarta antigenele recunoscute de catre anticorpii prezenti la primitor, care distrug globulele rosii ale donatorului: asa se explica incompatibilitatile intre indivizii apartinand unor grupuri sangvine diferite din interiorul sistemului ABO.

Anticorpii in cauza pot fi fiziologici (sistemul abo) sau dobanditi: ei sunt denumiti in acest ultim caz aglutinine neregulate.
Aceste incompatibilitati sunt raspunzatoare de accidente de o gravitate variabila: ineficacitatea transfuziei, febra, frisoane, stare de rau, icter, insuficienta renala, stare de soc.

Prevenire -Prevenirea accidentelor legate de incompatibilitatea transfuzionala se bazeaza pe respectarea stricta a regulilor transfuzionale. Grupurile sangvine ABO si Rhesus sunt determinate sistematic si, ca regula generala, grupul ABO al donatorului trebuie sa fie identic cu grupul ABO al primitorului. Cautarea aglutininelor neregulate este obligatorie.

Citeste si despre:

Ce este incompatibilitatea de Rh? Ce trebuie sa stii despre incompatibilitatea de Rh in sarcina Incompatibilitatea materno - fetala in sistemul Rhesus (Rh) Incompatibilitatea de Rh poate fi o problema in sarcina? Transfuzia sangvina Nevroza conjugala Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios) Compatibilitatea sexuala Cauze imunologice de infertilitate Stresul legat de locul de munca