Icter al nou nascutului

Colorare in galben a pielii si mucoaselor nou-nascutului, din cauza acumularii in sange a bilirubinei (pigment biliar derivat din hemoglobina).
- Icterul simplu al nou-nascutului, zis fiziologic, este frecvent, mai ales la prematuri, si este legat de imaturitatea ficatului si de nivelul mai mic de albumina a copilului. In general putin intens, el apare spre ziua a 2-a dupa nastere si dispare spontan inainte de ziua a 10-a. Disparitia sa se anunta prin colorarea urinei, care initial incolora, incepe atunci sa coloreze scutecul.
- Icterul la laptele matern este cauzat de prezenta in laptele matern a unei substante de identificare, inca nesigura, care impiedica conjugarea bilirubinei. El apare in cea de a 5-a sau de a 6-a zi dupa nastere si scade in intensitate atunci cand mama inceteaza sa-i alapteze timp de cel putin 3 zile sau cand laptele matern este incalzit la 60C. Acest icter, benign, nu impiedica alaptatul de catre mama.

Citeste si despre:

Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Somnul nou-nascutului: cand este cazul sa te ingrijorezi? Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor Anemia nou-nascutului Kernicterus sau icterul nuclear Icterele sugarului si copilului