Hormon somatotrop

hormon secretat de antehipofiza (lobul anterior al hipofizei, glanda situata la baza creierului), care asigura cresterea oaselor lungi si intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. In engleza, grouth hormone (GH).

Patologie - In caz de boala hipofizara sau hipotalamica, survine uneori un deficit in somathormon (somatotrop); la copil acest deficit se traduce printr-o inaltime mica; la adult el se manifesta printr-o demineralizare osoasa. Deficitul poate fi compensat prin injectii intramusculare zilnice de somathormon de sinteza. In schimb, o secretie excesiva de somathormon cauzata de un adenom (tumora benigna) al hipofizei antreneaza o acromegalie (dezvoltare exagerata a oaselor fetei si ale extremitatilor membrelor) la adult si un gigantism la copil.

Sinonime
: hormon de crestere, somathormon (GH, STH).

Citeste si despre:

Hormonii: efectele asupra organismului Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii? Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Fibromialgia Macroglosia - cauze si tratament Hipofiza si rolul ei in organism
Cere sfatul medicului ×