HIV

virus responsabil de sida. In engleza Human Immunodeficiency virus, cu abrevierea HIV, adoptata si in limba romana.

Descriere - virusurile imunodeficientei umane (hiv) constituie subfamilia lentivirusurilor, apartinand, la randul ei, familiei retrovirusurilor. Acestea din urma sunt virusuri cu arn, capabile sa retrotranscrie ARN-ul lor in ADN, adica sa copieze informatia genetica continuta in arn-ul lor sub forma de ADN, datorita unei enzime pe care o contin, transcriptaza inversa (reverstranscriptaza). Acest adn, numit proviral, se integreaza apoi in adn-ul celulei infectate pentru a ramane aici in asteptare sau pentru a fi copiat de catre adn-ul celulei.

Tipuri - Actualmente se cunosc doua virusuri ale imunodeficientei umane hiv 1, descoperit in 1983, si hiv 2, descoperit in 1986. hiv 2 este actualmente limitat la Africa Occidentala.

Diagnostic - infectia cu hiv este pusa in evidenta prin prezenta in serul sangvin a anticorpilor specifici dezvoltati impotriva virusului (test elisa), decelabili doar dupa aproximativ 6 pana la 12 saptamani de la contaminare. Dar, acest test putand fi fals pozitiv, un rezultat pozitiv trebuie sa fie controlat prin reactia zisa a lui Western-Blot, sensibila la proteinele virusului.

Sinonim: virus al imunodeficientei umane.

Citeste si despre:

Traind si iubind cu HIV/SIDA Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin HIV SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) Cum sa traiesti cu virusul HIV sau cu SIDA Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Simptomele de HIV si SIDA la femei Mituri si realitati despre contactarea, simptomele si tratamentul HIV/SIDA Lipodistrofia la pacientii infectati HIV sub tratament antiretroviral Sfaturi pentru persoanele cu HIV
Cere sfatul medicului ×