Examen care permite explorarea cavitatii uterine cu ajutorul unui histeroscop (tub dotat cu un sistem optic) si, eventual, tratarea leziunilor constatate. O histeroscopie este indicata in cursul cautarii anomaliilor mucoasei uterine (sinechii, polip, fibrom, cancer).
- histeroscopia diagnostica utilizeaza un histeroscop lung si subtire de 2 milimetri in diametru, care transmite imaginea captata fie direct de ochiul observatorului, fie, prin intermediul unei camere de luat vederi si a unui monitor de televiziune, pe un ecran. Dupa amplasarea speculului si dezinfectia colului uterin, instrumentul este introdus prin orificiul colului si, sub control vizual, este impins in uter. La femeia care nu este inca la menopauza, examenul este practicat intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului, adica inainte de ovulatie. Histeroscopia diagnostica este un examen nedureros, care dureaza cateva minute si poate fi efectuat in cursul unei consultari la cabinetul medicului.
- Histeroscopia operatorie utilizeaza un histeroscop inconjurat de o teaca ce permite alunecarea in interior a instrumentelor operatorii. Este necesara o anestezie, fie generala, fie regionala (rahianestezie prin injectarea produsului anestezic in canalul rahidian). Chirurgul indeparteaza atunci leziunea uterina, polip sau fibrom, pe cai naturale. Interventia nu dureaza vreodata mai mult de o ora, iar pacienta, spitalizata in dimineata interventiei, poate sa paraseasca spitalul in aceeasi seara.