Hipogonadism

Afectiune caracterizata prirur-o insuficienta a functionarii gonadelor (testicule la barbat, ovare la femeie).

Diferite tipuri de hipaganadism - hipogonadismul poate fi congenital sau dobandit. Hipogonadismele congenitale sunt boli foarte rare. hipogonadismul hipergonadotrofic (cu cresterea gonadotrofinelor) este cauzat de o anomalie a gonadelor. Cazurile cele mai frecvente sunt sindroamele lui turner si al lui Klinefelter. In aceste cazuri, gonadotrofinele hipofizare (hormonul luteinizant si cel foliculostimulant) cresc normal in timpul pubertatii si stimuleaza gonadele, dar ovarele sau testiculele, anormale, nu produc hormonii sexuali.
Hipogonadismele dobandite pot rezulta dintr-o tumora (adenom), dintr-o boala (hiperprolactinemie) sau dintr-o iradiere a zonei hipotalamohipofizare. Ele antreneaza o pierdere a caracterelor sexuale secundare si o infertilitate.

Tratament - Tratamentul se substituie secretiei fiziologice, dar fara sa permita, in general, fecunditatea. La femeie, estrogenii si derivatii de progesteron sunt administrati in mod ciclic pe cale orala, percutana sau vaginala. La barbat, inlocuirea testosteronului se face pe cale injectabila sau orala.

Citeste si despre:

Hipogonadismul masculin

Sindromul Kallmann

Steroizii anabolizanti

Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare

Sanatatea femeii - vulnerabilitati

Menopauza la barbati

Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale

Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti

Infertilitatea masculina - metode terapeutice

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile