Heparina

Substanta anticoagulanta naturala care este continuta de catre toate tesuturile organismului. heparina este indicata pentru actiunea ei foarte rapida asupra trombozei (formarea cheagurilor in vasele sangvine) fie atat in mici doze pe cale subcutanata, cu scop preventiv intr-o flebita - de exemplu la persoanele imobilizate la pat-, fie in doze mai mari si pe cale subcutanata sau intravenoasa atunci cand exista deja o tromboza.
Heparina este contraindicata atunci cand pacientul este subiect al unor hemoragii (boala de coagulare) sau daca este alergic la heparina. Asocierea cu alte medicamente care au, de asemenea, efecte anticoagulante (aspirina, antiinflamatoare, antivitamina K) este proscrisa. Pot surveni unele efecte nedorite: sangerari, trombopenie (scaderea nivelului plachetelor sangvine), osteoporoza (fragilitate osoasa cu risc de fractura spontana) in cursul tratamentelor indelungate.

Citeste si despre:

Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Liftingul membrelor superioare (brahioplastia) Liposuctia (coapse) Accidentul vascular cerebral si incontinenta Sindromul neuroleptic malign Factorul V Leiden Cauze imunologice de infertilitate Durerea toracica - tratament Hemoragia interna Tromboza venoasa profunda