Gust

Unul dintre cele cinci simturi, dand informatii cu privire la savoarea si compozitia aiimentelor. Senzatiile gustative isi au originea in mugurii gustativi, receptorii senzoriali raspanditi in mucoasa limbii, in cea a valului palatin si in peretii laterali si posteriori ai gatlejului. Exista patru feluri de muguri ai gustului, sensibili la patru tipuri fundamentale de savoare - dulce, sarat, acid, amar - din a caror amestecare rezulta orice savoare. Gustul rezulta, de fapt, din conjunctia stimulatiilor senzoriale provenind de la sistemul gustativ si olfactiv: la expiratie. O parte a particulelor ingerate sunt expulzate pe cale nazala si stimuleaza receptorii olfactivi prin componentele lor odorante.

Patologie - Ageuzia (pierderea gustului) poate fi consecutiva unei pierderi a mirosului, unei boli bucale (infectie, cancer) sau hormonale (hipotiroidie, diabet). Ea influienteaza comportamentul alimentar, uneori si psihicul, pana la provocarea unei depresiuni.

Citeste si despre:

Alterarea gustului Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura? Tulburarile de gust si miros: simptome, cauze si tratament Piramida alimentatiei Consumul de gluten: benefic sau nociv Merele si bananele in alimentatia copiilor Cum se mentin in forma vedetele
Cere sfatul medicului ×