Granulomatoza Wegener

Afectiune caracterizata printr-o atingere inflamatorie si necrozanta a peretilor vaselor (angeita) care iriga aparatul respirator (fose nazale, faringe, laringe, bronhii) si rinichii. Rara si de cauza necunoscuta, granulomatoza lui Wegener face parte dintre bolile autoimune, in cursul carora organismul produce anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi. Ea atinge indeosebi adultii intre 40 si 50 ani, mai des barbatii decat femeile.

Simptome si semne - Afectiunea se manifesta printr-o scurgere purulenta din nas, o sinuzita, o otita, ulceratii ale gurii si leziuni multiple si bilaterale ale plamanului si bronhiilor, aflate la originea unei tuse in chinta si a unei jene respiratorii. Atingerea renala se traduce prin prezenta, in urina, a proteinelor si sangelui (proteinurie si hematurie); ea evolueaza spre o insuficienta renala care se agraveaza rapid.

tratament si prognostic - tratamentul consta in administrarea de imunosupresoare si de doze mari de corticosteroizi sau in efectuarea de schimburi plasmatice. tratamentul trebuie sa fie urmat timp de mai multe saptamani, chiar timp de mai multe luni, dar nu face intotdeauna ca boala sa nu mai evolueze spre o insuficienta renala, ceea ce duce la necesitatea dializei pe toata durata vietii.

Citeste si despre:

Hemoptizia (expectoratia cu sange) Fibroza pulmonara Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament Nodulul pulmonar solitar Congestia nazala Abcesul pulmonar Miocardita Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Glomerulonefrita acuta Probleme ale cavitatii bucale