Ginecomastie

crestere in volum a glandei mamare la barbat. ginecomastia trebuie sa fie deosebita de adipomastie, mult mai frecventa, care este o acumulare locala de tesut adipos. ginecomastia este o afectiune care afecteaza destul de frecvent barbatii in varsta. Ea este, in general, benigna, in afara unor tumori de exceptie. ginecomastia poate fi unilaterala sau, mai des, bilaterala.

Cauze - Cauzele ginecomastiei sunt diverse:
- medicamentoase (luarea de digitalice, de antialdosteroni)
- metabolice (insuficienta hepatica)
- hormonale (adenom cu prolactina, afectare testiculara)
- mecanice (iritatie locala).

Totusi, cauza unei ginecomastii ramane adesea inexplicata. La noul-nascut si la adolescentul tanar, o ginecomastie tranzitorie (intinzandu-se pe cateva luni) poate surveni din cauza unui dezechilibru hormonal in favoarea hormonilor feminini, dar ea dispare de la sine in timp. Un tratament local este asociat tratarii cauzei.

Citeste si despre:

Ginecomastia - hipertrofia glandei mamare la barbat Indicatii pentru efectuarea cariotipului Reducerea sanilor Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Liposuctia Factori de risc in dezvoltarea cancerului Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine Cancerul mamar la barbat Steroizii anabolizanti Tulburarile endocrine la copii