Genom

Totalitate a materialului genetic, adica a moleculelor de A.D.N., dintr-o celula. Genomul este constituit din totalitatea genelor (secventele codante) si din alte secvente, zise necodante, eare constituie cea mai mare parte a A.D.N.-ului cromozomic.
In 1990, o echipa de cercetatori francezi a lansat un proiect ambitios: elaborarea hartii genomului uman. De la realizarea sa efectiva la sfarsitul anuluI 1993, devine posibila cunoasterea totalitatii genelor care constituie genomul, ceea ce va permite sa fie caracterizate toate acele gene care se afla la originea a aproximativ 5000 boli genetice inventariate in prezent, deci sa se amelioreze diagnosticarea si, pe termen mai lung, sa se permita vindecarea prin terapie genica (tratament al bolilor prin modificarea genelor).

Citeste si despre:

Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) 10 boli care nu pot fi vindecate astazi Testele genetice intra in practica medicala Ultimele descoperiri in tratarea cancerului Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin Cancerul hepatic Depresia Boli cu transmitere sexuala Infectiile bacteriene