Fundului de ochi (examen al)

Examen care permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor sale.

Indicatii - Examenul fundului de ochi, practicat sistematic cu prilejul oricarui examen oftalmologic complet, este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). El da posibilitatea, de asemenea, sa se observe vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli.

Tehnica - Examenul este efectuat cu doua tipuri de aparate: un oftalmoscop, cu sau fara interpunerea unei lentile puternic convergente, sau un biomicroscop (lampa cu fanta), aceasta din urma necesitand interpunerea intre aparat si ochi a unei lentile de contact sau a unei lentile de examinare (lentita cu trei oglinzi). Oftalmoscopul serveste la examinarea polului posterior al ochiului (centrul retinei, papila si macula), in timp ce lentila cu trei oglinzi este utilizata pentru examinarea periferiei retiniene in caz de risc de dezlipire a retinei. O dilatatie pupilara prealabila poate fi provocata cu ajutorul unor colire midriatice cu scopul de a permite o viziune mai larga. Odata dilatatia realizata, examenul nu dureaza mai mult de 3 minute pentru un ochi.

Efecte secundare - Dilatatia pupilei, care nu este practicata in cazul glaucomului cu unghi inchis, antreneaza o vedere vaga care ramane deranjanta timp de mai multe ore dupa examen.

Sinonim: oftalmoscopie.

Citeste si despre:

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire Examene medicale oftalmologice importante pentru diabetici Degenerescenta maculara legata de varsta Glaucomul - generalitati Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Cum te pot afecta acumularile de drusen? Cum iti dai seama ca ai nevoie de ochelari? Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Retinopatia de prematuritate