Flutter atrial

tulburare a ritmului cardiac relativ benigna afectand auriculele, care se contracta in mod regulat si coordonat cu o frecventa ridicata (aproximativ 300 ori pe minut). Un flutter auricular poate aparea izolat, fara cauza deosebita (el se numeste atunci idiopatic), dar de cele mai multe ori insoteste diferite cardiopatii.

simptome si semne - Uneori fara simptome, flutterul auricular se traduce totusi cel mai des prin senzatii de palpitatie. Rapiditatea ritmului ventricular (150 contractii pe minut pentru un flutter auricular 2/1) poate antrena agravarea unei insuficiente cardiace severe sau a unui angor (angina pectorala).

Diagnostic si tratament - Diagnosticul se pune pe baza electrocardiografiei. Reducerea flutterului auricular este uneori spontana, dar, de cele mai multe ori, este necesar sa se recurga la o cardioconversie (soc electric extern) sau la o stimulare electrica a auriculelor pentru a restabili un ritm sinusal normal.

Sinonim: flutter auricular.

Citeste si despre:

Extrasistolele atriale - ce sunt si cum le tratam Tahicardia supraventriculara Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem? Cardiomiopatia alcoolica Palpitatiile Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Hipertensiunea pulmonara Electrocardiograma Digoxin