Encefal

Parte superioara a sistemului nervos central, constituita din trunchiul cerebral, din cerebel si din creierul mare, asigurand controlul intregului organism.

Structura - Encefalul ocupa cutia craniana si contine trei elemente:
- trunchiul cerebral, care prelungeste maduva spinarii, amplasat in coloana vertebrala, cuprinde, incepand de jos in sus, bulbul rahidian, protuberanta inelara si pedunculii cerebrali.
- cerebelul sau creierul mic este o masa rotunjita situata in spatele trunchiului cerebral
- emisferele cerebrale.

Functionare
- Encefalul formeaza, impreuna cu maduva spinarii, sistemul nervos central, legat de organe prin nervii sistemului nervos periferic. Substanta alba asigura conexiunile de la un punct la altul al encefalului, precum si intre encefal si maduva. Substanta cenusie asigura receptarea informatiilor, analizarea lor si elaborarea raspunsurilor (contractiile musculare, de exemplu). Fiecare parte a encefalului are functiuni specifice, a caror complexitate creste odata cu inaltimea localizarii sale. Trunchiul cerebral contine centrii de control ai inimii si respiratiei; creierul mic armonizeaza miscarile corpului; diencefalul permite trierea generala a informatiilor senzitive (talamus) si comanda superioara a hormonilor si viscerelor (hipotalamus); emisferele sunt responsabile de senzatiile constiente, de motricitatea voluntara si de functiunile superioare (facultatile intelectuale, emotiile, comportamentele complexe).

Sinonim
: encefal.

Citeste si despre:

Encefalita Encefalita: simptome, cauze si tratament Amnezia Reabilitarea post accident vascular cerebral Tratamentul encefalitei cu aciclovir Tratamentul piciorului var-equin in Paralizia Cerebrala Ovulatia: simptome si kituri de testare Rujeola - pojarul sau cori Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic Rujeola, o boala care ucide! Afla cum iti poti proteja copilul de efectele ei
Cere sfatul medicului ×