Eclampsie

Afectiune grava care survine, in general, la sfarsitul sarcinii, caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale.

Semne si simptome - Boala incepe de cele mai multe ori in al treilea trimestru de sarcina la o femeie care n-a nascut niciodata; ea se manifesta mai intai printr-o hipertensiune arteriala, o prezenta excesiva de proteine in urina si edeme. Aceste semne se accentueaza astfel ca apar dureri de cap, vertije, zbarnaituri in urechi, fulgere vizuale si o durere in bara la inaltimea stomacului. In cele din urma survine eclampsia propriu-zisa, asemanatoare cu o criza de epilepsie: pierderea starii de constienta, redoarea membrelor urmata de convulsii. Ea se declanseaza uneori in timpul nasterii sau imediat dupa ea.
In absenta unui tratament, eclampsia poate pune in joc viata mamei si, in aproximativ 50% dintre cazuri, viata copilului.

tratament - tratamentul de urgenta, in mediu spitalicesc, cuprinde anticonvulsivante si declansarea nasterii sau cezariana. In marea majoritate a cazurilor, pacienta se vindeca fara sechele si nu exista vreo alta recidiva in timpul altor sarcini. Totusi, intre 5 si 10% dintre mame prezinta complicatii de durata (cerebrale, renale sau cardiace).
Prevenirea eclampsiei consta in depistarea sistematica, in cursul oricarei sarcini, a semnelor de atingere renala (tensiune arteriala, proteinurie) si a celor imediat precursoare eclampsiei.

Citeste si despre:

Sarcina: Preeclampsia si eclampsia Metildopa - un antihipertensiv indicat in sarcina Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Dulciurile in timpul sarcinii Hipotiroidia si sarcina Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Hemoragia postpartum Sarcina - Luna a VII-a Sarcina - Luna a IX-a