Colecist

Sac alungit care contine bila, situat sub ficat si legat la calea biliara principala, canalul coledoc, prin canalul cistic. vezicula biliara este un sac in forma de para, de 10 centimetri lungime, cu o capacitate de 50 mililitri.

Fiziologie - In afara meselor, vezicula biliara serveste drept rezervor bilei secretate de catre ficat. In momentul mesei, in timpul trecerii bolului alimentar in duoden, ea se contracta si permite astfel evacuarea in intenstin a bilei necesare pentru absorbtia alimentelor, indeosebi a grasimilor.

Patologie - vezicula biliara poate fi sediul unei litiaze (formarea de calculi, de cele mai multe ori fara simptom, care se complica uneori cu dureri si/sau cu infectie colecistita, de exemplu). Existenta durerilor biliare atribuibile unor tulburari motrice veziculare este controversata: aceste dureri, uneori provocate de un stres, pot fi calmate prin administrarea de antispastice.

Sinonim: vezicula biliara.

Citeste si despre:

Vezica biliara (colecistul): boli specifice Colecistita Colecistul Litiaza biliara - cauze si tratament Litiaza biliara (calculii biliari) Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Semne care arata existenta problemelor cu fierea Litiaza biliara si complicatiile sale Complicatiile litiazei biliare Simptomele cancerului vezicii biliare