Bruceloza

Boala infectioasa cauzata de o bacterie aeroba Gram negativa din genul Brucella, transmisa omului de catre animale. Bruceloza este o antropozoonoza larg raspandita, mai ales in regiunile mediteraneene. Ea este transmisa prin bovine (Brucella abortus bovis), prin caprine (Brucella melitensis) sau prin porcine (Brucella abortus suis), pe cale cutanata (la crescatorii de animale) sau digestiva (consumul de lapte crud sau de branzeturi proaspete contaminate).

Incubatia poate dura mai multe saptamani. Boala se declara printr-o febra prelungita, ondulanta (de intensitate variabila), insotita de transpiratii si de dureri difuze. Aceasta febra se asociaza diverselor manifestari neuromeningeene, osteoarticulare, hepatice sau genitale, uneori si manifestarilor septicemice, mai ales endocarditei.
Diagnosticul se bazeaza, la inceputul bolii, pe punerea in evidenta a germenelui prin hemocultura (cultura biologica a sangelui prelevat de la bolnav), apoi pe serodiagnosticul lui Wright sau pe intradermoreactia lui Burnet.

Bruceloza este tratata prin administrarea de antibiotice, eficace atunci cand doua sau trei produse (cicline, chinolone, aminozide) sunt utilizate In asociere. Tratamentul trebuie sa fie urmat timp de doua luni, incepand cu faza acuta. Formele cronice ale bolii, in particular cele care comporta focare osteoarticulare, sunt dificil de ingrijit. Se poate recurge la o desensibilizare prin injectare de antigene, la corticoterapie, chiar la psihoterapie atunci cand simptomele invocate sunt amplificate de o nota subiectiva ("ramolisment brucelos").

Sinonime: febra de Malta, febra ondulanta, melitococie.

Citeste si despre:

Bruceloza poate fi confundata cu gripa. Afla cum faci diferenta! Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Splina – localizare si patologii Febra Monocite crescute Informatii esentiale despre tifos Febra Q: cauze, simptome, tratament Boala Still a adultului