Boala ticurilor

Afectiune neurologica cronica rara, caracterizata prin existenta unor ticuri, insotite sau nu de coprolalie (emisia de cuvinte murdare) si de ecolalie (repetarea unor fragmente de cuvinte sau de fraze). Originea sindromului lui Gilles de La Tourette este inca prost cunoscuta; ea ar fi o hiperactivitate a sistemelor dopaminergice. Caracterul familial al bolii nu este exceptional.
Ticurile apar in mod obisnuit intre 2 si 10 ani, cu o neta predominanta la sexul masculin. Ele se repeta adesea in salve care le confera o aparenta de ritmicitate, si pot afecta majoritatea muschilor scheletului. Faptul ca ele pot fi controlate prin vointa le deosebeste de alte miscari anormale.
Tratamentul este bazat pe neuroleptice care vindeca pana la 80% din cazuri.
Sinonim: boala a ticurilor, sindromul lui Gilles de La Tourette.

Citeste si despre:

Ticurile (boala ticurilor) Tulburarea Tourette Ce reprezinta diskinezia? Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Tulburarea cu deficit de atentie, hiperactivitate (ADHD) Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Implicatiile stresului in viata cotidiana Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Bolile ochiului