Artroplastie

Interventie chirurgicala constand in restabilirea mobilitatii unei articulatii prin crearea unui nou spatiu articular.
- artroplastia simpla consta in suprimarea articulatiei bolnave fara a pune o proteza in locul ei. Ea este relativ rara in afara catorva cazuri particulare (degete de la picioare in forma de ciocan).
- artroplastia complexa consta in inlocuirea, in parte sau in totalitate, a articulatiei bolnave printr-o proteza. Ea permite utilizarea sa ulterioara cu o buna mobilitate. Interventia poate fi realizata pe numeroase articulatii (sold, genunchi, cot, umar, degete).

Prognostic - Intelegerea biomecanicii articulatiilor si evolutia diferitelor materiale utilizate au permis ameliorarea duratei de viata a protezelor. Din nefericire, aceasta nu este totusi nelimitata. Un element se desprinde uneori de suportul sau osos in timp ce pe durata lunga se poate produce o uzura care antreneaza o disfunctie a pieselor mecanice.
Realizarea unei artroplastii totale de umar este mult mai putin frecventa decat cea a unei artroplastii de sold, deoarece prima da rezultate mai putin satisfacatoare.

Citeste si despre:

Artroplastia de sold Artroplastia totala de genunchi Piciorul Reumatoid Artrita reumatoida Fractura de femur Artrita juvenila reumatoida Gonartroza - osteoartrita genunchiului Artrita Gonartroza