Alimentatie enterala

Alimentatie pe cale digestiva. Alimentatia, sau nutritia, enterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala, dar al caror intestin ramane functional.

Tehnica - Alimentatia enterala este realizata cu ajutorul unei sonde, in general nazogastrica (introdusa prin nas pana in stomac), dar care poate fi introdusa si prin gastrostomie sau jejunostomie (printr-o deschidere practicata in faringe, stomac sau jejun). Administrarea de nutrimente, continua sau discontinua, este controlata printr-o pompa cu debit reglabil, fixa sau portativa, eventual dotata cu un dispozitiv de agitare si de racire (nutripompa).

Sinonim: gavaj

Citeste si despre:

Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive? Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Steatohepatita nonalcoolica (NASH) Boala Crohn - inflamatia colonului 10 greseli in alimentatie Alimentatia in sezonul rece Somnul si tulburarile de alimentatie Evita 5 erori de alimentatie Magneziul in alimentatia sportivului Merele si bananele in alimentatia copiilor