Acufena

Perceptie de zgomote sau vajaituri in urechi, subiective sau obiective, de origine foarte variata. Perceptie, in general, eronata a unei senzatii sonore (zumzait, fluierat, tarait).
Acufenele constituie un fenomen frecvent. Ele pot afecta o ureche sau ambele. Adesea, pacientul nu poate preciza partea atinsa si pare sa perceapa acufena la mijlocul craniului.

Cauze
- Orice leziune obstructiva a urechii externe, orice leziune a urechii medii sau interne este susceptibila sa antreneze acufene: dopul de cerumen, otita medie acuta, otospongioza, prezbiacuzia (diminuarea naturala a auzului cauzata de inaintarea in varsta) sau de o tumora a nervului auditiv. Daca zgomotul este audibil de catre un subiect exterior, sincron cu pulsul, el poate avea o origine vasculara.

Tratament
- Tratamentul acufenelor este dificil deoarece, pana in prezent, nici o metoda nu a facut dovada unei eficacitati constante.

Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala si stilul de viata Migrena juvenila Neurinomul acustic Teste auditive (audiometria) Sincopa Surditatea - Pierderea auzului Atacul de panica si tulburarea de panica Hipertensiunea arteriala - generalitati Sindromul vestibular